Proiect 1 – Formarea de consultanti in afaceri si scriere de proiecte pentru intreprinderi mici si mijlocii in jud. Mehedinti
Proiectul s-a desfasurat la Drobeta Turnu Severin, aplicantul fiind partener, si a avut ca principal scop pregatirea de consultanti in afaceri si scriere de proiect capabili sa realizeze cu succes consilierea si instruirea managerilor si personalului din intreprinderi mici si mijlocii in vederea dezvoltarii activitatii firmelor, scrierea de proiecte de finantare pentru organizatiile din zona Mehedinti.
Rezultate semnificative: 1 grupa de consultanti absolventi ai cursului din 10 persoane, amenajarea unei sali de instruire in domeniul consultantei in afaceri la sediul CCIA Mh, 1 carte in domeniul consultantei in afaceri. Finantator: Programul Phare, Coeziunea Economica si Sociala – Dezvoltarea Resurselor Umane, cod proiect RO-0007.02.01.01.2160
Proiect 2 – Reteaua Camerelor de Comert din judetele Mehedinti si Vidin
Proiectul s-a desfasurat in judetele Mehedinti si Vidin, iar beneficiarii indirecti au fost cetatenii care infiinteaza firme si doresc sa colaboreze cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Mehedinti si Camera de Comert din Vidin.
Ca si rezultate semnificative amintim realizarea la Drobeta Turnu Severin a unei expozitii cu produsele firmelor participante la proiect, realizarea unui seminar de instruire sectoriala, know-how marketing la Vidin, tiparirea de brosuri cu date despre firmele de productie din judetele Mehedinti si Vidin, elaborarea unei strategii transfrontaliere pentru cele doua Camere de Comert din Mehedinti si Vidin, realizarea unei pagini web cu date de ordin legislativ si economic din ambele tari, constituirea unui birou care va asigura dezvoltarea relatiilor si transferul de informatii economice in zona transfrontaliera. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Mehedinti a avut rol de aplicant, implicându-se direct in conceperea si indeplinirea obiectivelor proiectului. Finantatorul actiunii: Uniunea Europeana prin Programul Phare CBC Cooperare Transfrontaliera România-Bulgaria, RO 0002.04.01/3.
Proiect 3 – Centrul Multifunctional Oltenia
Proiectul a fost coordonat de Consorzio Progetto Lazio 92 si a fost destinat sustinerii dezvoltarii economice regionale a valorizarii resurselor umane al Regiunii Oltenia si intaririi dezvoltarii relatiilor institutionale si economice la regiunii Oltenia cu Italia. Proiectul s-a desfasurat la nivelul judetului Mehedinti pentru constientizarea factorilor locali asupra necesitatii atragerii de investitii straine in judet si promovarea pe piata italiana a firmelor mehedintene.
Rezultate semnificative: identificarea de firme cu capital italiano-român existente la nivelul judetului Mehedinti, promovarea domeniilor economice ale judetului Mehedinti in Italia prin intermediul Camerelor de Comert din Italia, realizarea de contacte cu Camere de Comert din Italia, sprijinirea firmelor din judetul Mehedinti in elaborarea de cereri de finantare, identificarea de firme mehedintene interesate de colaborarea cu firme din Italia. In cadrul acestui proiect, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Mehedinti a fost Unitate de Implementare Locala la nivelul judetului Mehedinti.
.Finantatorul actiunii: Guvernul italian, prin Ministerul Activitatilor Productive prin legea statului italian nr. 212/1992.
Proiect 4 – Realizarea studiului de fezabilitate privind infiintarea unui centru de afaceri multifunctional pe relatia Romania – Serbia (Proiectul se afla in derulare)
Proiectul isi propune sa studieze posibilitatea infiintarii unui centru de afaceri multifunctional pe relatia Romania Serbia ce va fi destinat comunitatilor din ambele tari si care va fi in administrarea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Mehedinti. Aceasta noua institutie (centrul de afaceri multifunctional) va fi gandita astfel incat sa ofere servicii firmelor din cele doua tari cum ar fi: expozitii cu tematici diverse, conferinte, cursuri, consultanta de afaceri si juridica, misiuni economice, etc. Se va incerca cooptarea in sustinerea unei entitati de acest tip si a altor potentiali beneficiari ai acestor servicii, care vor fi identificati in cadrul actiunii de promovare a proiectului si in cadrul prezentarii acestuia.
Finantatorul actiunii: Uniunea Europeana prin Programul Phare CBC Cooperare Transfrontaliera România-Serbia, RO 2005/017-538.01.01&2005/017-538.01.02
Proiect 5- Eco-Business – Centru comun pentru gestionarea situatiilor neprevazute din zona transfrontaliera Mehedinti-Vidin, proiect cofinantat prin Programul de Cooperare Tranfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013, perioada august 2010-ianuarie 2012, axa prioritara 2, domeniul major de interventie nr. 2.
Parteneri:
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Mehedinti – Partener Lider
Consiliul Local Drobeta Turnu Severin – Partener 2
Camera de Comert si Industrie Vidin – Partener 3
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta «Drobeta» al judetului Mehedinti –Partener 4
Obiectiv general: crearea unui cadru favorabil dezvoltarii socio-economice durabile a comunitatilor din zona transfrontaliera Mehedinti-Vidin, prin implementarea unui sistem comun de gestionare a situatiilor neprevazute.
Obiective specifice: 1.Protejarea si mentinerea calitatii mediului, aplicand principiile prevenirii si precautiei in procesul de dezvoltare a afacerilor in zona transfrontaliera, prin implementarea IT&C in zona Mehedinti-Vidin; 2.Cresterea gradului de informare si participare a comunitatii oamenilor de afaceri si a cetatenilor din zona transfrontaliera la managementul integrat al mediului, in vederea asigurarii dezvoltarii durabile comune; 3.Dezvoltarea Centrului EcoBusiness Mehedinti – Vidin, ca suport pentru monitorizare, comunicare, transmitere de date si interventie rapida.
Grup tinta: 50 de agenti economici din zona Mehedinti Vidin, institutii publice responsabile in domeniul furnizarii informatiei de mediu si administratia publica locala din zona Mehedinti Vidin, intreaga comunitate din zona transfrontaliera Mehedinti –Vidin.